Blog
Groningen en omstreken
Privéles Vertrouwd & Effectief
 

Samen PAASEIEREN zoeken met je hond!

Ok, ik geef het toe; als kind vond ik het altijd al de leukste dag van het jaar, zelfs leuker dan Sinterklaas, dus een beetje afwijkend is het wel…. Maar het zoeken van felgekleurde paaseieren en de kick van het vinden was voor mij een echt feest.

Vandaar ook wat tips om dit je hond (en jou) dus samen te gunnen!
Begin echter makkelijk, en laat je hond ook maar liever geen paaseieren zoeken maar liever een zelf -geknutseld-ei met daarin wat sterk ruikende favoriete hondenbrokjes of een (klein!) stukje kaas. Of gebruik zijn/haar kong of ander geschikt hondenspeeltje.

Start makkelijk met zoekspelletjes
Je start door bijvoorbeeld in je huiskamer iets makkelijk vindbaar neer te leggen voor je hond, terwijl deze toekijkt. Je kunt bijvoorbeeld een wc-rolletje of een klein doosje dichtvouwen met wat brokjes erin en dit dan net onder de rand van een ligkussen leggen of onder een kleedje uit laten steken. Leg het eerst maar op de grond want op hoogte ruiken is iets wat een hond even door moet krijgen.
Het gaat erom dat je hond eerst doorkrijgt wat jullie gaan doen, dus hou het simpel en leg het wat in zicht. Je hond mag zoeken en zal het lekkers opsmikkelen, waarbij hij/zij op verschillende manieren het wcrolletje kan slopen. Sommigen doen het heel voorzichtig anderen rukken het uit elkaar. (let wel even op dat hij/ zij het papier ook niet ophapt…en besef dat voortaan alle wc rolletjes voor je hond een aantrekkingskracht hebben…...)

Gun je hond zijn/haar eigen kick!
Als je hond op zicht het enigszins lukt het lekkers te vinden dan kun je het iets moeilijker maken en het beter verstoppen. BELANGRIJK: ga je hond NOOIT helpen het voorwerp te vinden; dan is de lol er voorgoed af en zal je hond gewoon wachten tot jij het tevoorschijn blijft toveren. De lol zit in de kick van het vinden, neuswerk is echt erg inspannend voor ze dus begin makkelijk en overdrijf het zoeken niet (dus niet te vaak of in een groot terrein).
Na een paar keer oefenen kun je dan in een grotere omgeving (bijvoorbeeld je hele huis of je tuin) je hond de “paaseieren” laten zoeken. Erg leuk om te zien hoe enthousiast je hond is en ook jij mag best hoera zeggen als hij/zij het paasei heeft gevonden! (en zelf ook een eitje nemen).

Voorkom strijd om voer 
Pas op: als er meerdere honden zijn wil je natuurlijk voorkomen dat ze met elkaar gaan vechten om het lekkers, dus laat ze in verschillende ruimten zoeken. En let ook op dat ze niet achter de paashaas aan gaan......
VEEL PLEZIER ! en als het bevalt mag je de rest van het jaar gewoon doorgaan met zoekspelletjes….

 Heb je (andere) vragen mail me dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.